Subota, 19 Kolovoz 2017 11:49

Preminuo Marko Stanić - Toljić

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 


U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo je Marko Stanić - Toljić.

Pokop će biti u nedjelju, 20.8.2017. godine u 16 sati na groblju Vučkovine na Lugu.

U ime Udruge Lug-Poljica, čiji je pokojni Marko bio član, izražavamo iskrenu sućut obitelji, njegovoj rodbini i prijateljima.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i vječna svjetlost neka mu svijetli.

Subota, 19 Kolovoz 2017 11:27

Mario Stanić novi luški knez

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i prijatelji, pa gosti: sinjski Vučkovići, čiji su preci živjeli na Lugu prije današnjih Lužana, kao i Stanići iz Poljica kod Omiša, pretci današnjih luških Stanića, okupili su se na Zidinama, livadi ispod sela Luga.

Povod okupljanja je „luška fešta“, iako ovo današnje okupljanje ima puno širi domet. Povezuje raseljeni i razdijeljeni hrvatski narod, iz dvije države i dva vremena. Vraća sjećanja na povijesne dane, nekad teške i pogibljene, ali nekada i slavne.

No, da se vratimo današnjoj fešti koju već godinama uspješno organizira Udruga Lug-Poljica, koja je, usudili bi se reći, vezivno tkivo svih navedenih. Ni ovogodišnje prilično loše vrijeme za sredinu kolovoza i na trenutke vrlo jaka bura nisu omeli Lužane da sve pripreme i prikladno dočekuju goste. Iako, istini za volju nije sve išlo bez poteškoća. Šator je jednom letio po Zidinama i izgledao kao Kolumbovo jedro.

Draž ovogodišnjem natjecanju dali su Vučkovići koji su stigli u značajnom broju, spremni za sve sportske discipline. Tako su odmah na početku pobijedili luške veterane u nogometu, izgubili u potezanju konopa, ali i pobijedili u luškoj alci. Naime, Ivan i Manuela Vučković s dvije sride i jednim pogotkom u jedan bili su najuspješniji u alci, ako ne najvažnijoj, onda svakako najsmješnijoj disciplini natjecanja.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Crni (Ivan Stanić Kevin), koji je potvrdio da mlade snage dolaze i suvereno dominiraju. Novopečeni mladoženja Pega bio je neprikosnoven u potezanju klipa, a njegova izabranica Ivana pobijedila je u ženskoj disciplini bacanja kamena s ramena. Čestitamo svima!

Uslijedio je najznačajniji i najbitniji događaj fešte: izbor kneza. Stari knez, Ivan Protuđer Noga u veselju je proslavljao posljednje sate svoje vladavine i pozvao četiri loze Stanića da izaberu četiri mala kneza, te sve ostale da izaberu petog malog kneza. I počelo je glasovanje. U prvom krugu svi mali knezovi imali su po jedan kamen na svojim koparanima, u drugom krugu Mario je skupio dva kamena, a Iko jedan. I onda u trećem krugu, nakon što je Iko spustio kamen na Mariov koparan čuo se glasan uzvik: „Imamo kneza“. Mario Stanić, Bikićev postao je novi luški knez! Očekivao se govor u trajanju od, kako je uobičajeno, 27 minuta, ali je novi knez odustao jer se bojao da bi zašli duboko u noć, čime bi se otežao nastavak programa. Svi su prihvatili odustajanje od govora, te se pristupilo darivanju kneza. Kako je već uobičajeno kneza se dariva u stap, a on mećajom mete darove kako bi sve moglo stati. Ne treba niti napominjati da su Lužani bili vrlo galantni pri darivanju, pa je prikupljeno dovoljno novca da se plate svi troškovi fešte, a ostatak će biti usmjeren za izgradnju muzeja i spomen parka kod groblja spaljenih.

Nakon darivanja i prvog sumraka uslijedio je vatromet te neobvezne i slobodnije discipline uz uživanje uz pjesmu i smijeh do kasnih noćnih sati. Lužani su i ovom feštom pokazali visok stupanj zajedništva i odlučnosti da sačuvaju i dalje održavaju „lušku fešt“ uz poruku da će sljedeće godine biti još bolja i mnogobrojnija. Čestitamo!

 

Tomislavcity

 

 

 

 

Subota, 12 Kolovoz 2017 13:17

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017. godine na Zidinama - livadi ispod sela, organizira tradicionalnu "Lušku feštu". Pozivaju sve Lužane, luške zetove i sve prijatelje Luga i Lužana da nazoče ovoj, po mnogo čemu, posebnoj fešti.

I ove godine na rasporedu su tradicionalne narodne igre, ali i neke nove, ovovremene. Posebna atrakcija "Luške fešte" je biranje kneza. Dosadašnji knez Ivan Protuđer Noga s nestrpljenjem očekuje kome će predati kneževsku odoru i vlast za sljedeću godinu. Da podsjetimo, tijekom dana predstavnici četiri loze Stanića:Antića, Brkića, Mijića, Šoljaka i svih ostalih, kao petih izaberu svoje predstavnike - male kneževe koji se na vrhuncu fešte okupe u krug, polože svoje koparane i počinju s glasovanjem. Mali knez koji prvi skupi tri glasa trojice drugih malih kneževa, odnosno tri kamena na svome koparanu, postaje novi luški knez. Nakon što voditelj glasno uzvikne: "Imamo kneza!", slijedi govor novoga kneza (kako je bilo, kako je sada i kako će biti), u trajanju od 27 minuta, a potom i darivanje kneza. Dariva se u stap, a knez mora koristiti mećaju kako bi svi darovi stali u stap. Naravno, iz prikupljenih sredstava knez plati sve troškove fešte i zdrav uđe u svoju godinu vladavine, a višak novca pripada Udruzi Lug-Poljica koja sredstva usmjerava za izgradnju muzeja i spomen parka pored groblja spaljenih na Lugu.

Aktivnosti i program počinju nakon nedjeljne svete mise, a organizatori i oni koji rade na pripremama fešte su na svojim pozicijama već od ranih jutarnjih sati.

Ove godine očekuje se nazočnost i 20-ak Vučkovića iz Sinja, potomaka plemena Vučkovića koji su na Lugu živjeli prije dolaska Stanića i ostalih koji danas naseljavaju Lug. Lužani se iskreno nadaju da će fešti nazočiti iStanići iz omiških Poljica, odakle potječu današnji stanovnici Luga, Stanići.

Treba doći, vidjeti i uživati.

 

Udruga Lug-Poljica/Tomislavcity

 

Subota, 24 Lipanj 2017 22:52

Sveta misa na groblju spaljenih

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Kako je već uobičajeno, na prvu nedjelju poslije Ivandana služi se sveta misa na groblju spaljenih na Lugu. Na ovom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci osamdeset troje stradalih mještana Luga, Kuka i Letke, koje su pripadnici njemačke SS divizije "Princ Eugen" spalili ili pobili na Lugu, 16.12.1943. godine.

Prije početka svete mise članovi Udruge Lug-Poljica položit će vijenac, a djeca i drugi mještani simbolički će unijeti u groblje 83 upaljene svijeće pri čemu se čitaju imena stradalih.

Ovo je ujedno i poziv svim žiteljima podljubuških sela, kao i svim Duvnjacima koji su u mogućnosti da nazoče na ovoj misi i mole za spas duša spaljenih i ubijenih mještana.

 

Udruga Lug-Poljica

Četvrtak, 22 Lipanj 2017 07:06

Čišćenje groblja danas u 16:30 sati

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Pozivaju se svi mještani sela Luga, posebno članovi Udruge Lug-Poljica da dođu danas (četvrtak) u 16:30 sati na groblje u selu kako bi ga očistili i pripremili za nedjeljnu svetu misu za naše spaljene. Oni koji su do sada sudjelovali u čišćenju znaju što od alata trebaju ponijeti. Pa neka ne gube naviku... 

 

Slika je s čišćenja groblja uoči prošlogodišnje godišnjice stradanja, podsjetnik onima koji su bili nazočni...

Četvrtak, 22 Lipanj 2017 06:51

IZGRADIMO ZAJEDNO SPOMEN PARK I MUZEJ NA LUGU

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U selu Lugu, Općina Tomislavgrad, 16. prosinca 1943. godine, spaljeno je ili ubijeno osamdeset troje muškaraca, žena i djece iz sela Lug, Kuk i Letka. Svi su bili civili, Hrvati. Nitko od stradalih nije bio pripadnik niti jedne vojske, niti se u to vrijeme znalo za bilo kakvu političku opciju. Pojednostavljeno, selo se u jednom trenutku našlo između dviju zaraćenih strana i odmazdom njemačke postrojbe „Princ Eugen“ većina seljana je skupljena u jednu seosku kuću (pojatu) i spaljena ili pobijena pri pokušaju bijega iz vatre. Selo je također spaljeno.

Na mjestu stradanja seljana napravljeno je groblje gdje su pokopani posmrtni ostaci ubijenih. Groblje je tijekom proteklog vremena tri puta renovirano i popravljano. Sve radove financirali su preživjeli mještani (Na slici je sadašnji izgled groblja).

 

 

Mi, potomci nastradalih i preživjelih, odlučili smo na primjeren način obilježiti mjesto stradanja naših sumještana, čime se želimo odužiti za njihovu žrtvu i od zaborava oteti ovaj strašni događaj.

Na mjestu spomen groblja, izgradit ćemo spomen muzej i urediti okoliš. U prvoj fazi smo prikupili povijesnu građu (dokumente, fotografije, svjedočenja) i uradili idejni projekt muzeja i okoliša. Nakon toga smo projekt prezentirati mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja potrebitih sredstava za izgradnju muzeja. Muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate) u kojoj su spaljeni naši mještani.

 

 

Planirani izgled muzeja i spomen parka.

Tijekom 2013. godine urađen je izvedbeni projekt spomen muzeja i okoliša oko muzeja i groblja. Za izradu projekta je, nakon provedenog pozivnog natječaja, odabrana projektantska tvrtka V-Projekt d.o.o. iz Tomislavgrada. Projekt je prihvaćen i potvrđen od Upravnog odbora Udruge i krenulo se prikupljanje potrebitih sredstava za realizaciju.

Početkom srpnja 2016. godine planiran je početak zemljanih radova i iskopa temelja za muzej. Zemljani radovi završeni su u studenom 2016. godine.

 

 

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 KM. Dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na „luškoj fešti“.

Mještani sela Luga, Kuka i Letke iz kojih su svi stradali i dalje misle ponijeti najveći teret izgradnje spomen parka i muzeja. Ali, kako bi ovaj projekt dobio značaj koji zaslužuje, držimo da je obilježavanje ovoga tragičnog događaja bitno za cijeli duvanjski kraj, hrvatski narod u Hercegovini, ali i šire u Hrvatskoj, u cijeli projekt želimo uključiti vrlo širok krug ljudi. Zbog toga smo odlučili ostaviti mogućnost svakome čovjeku, žitelju općine Tomislavgrad, Hercegovine ili Hrvatske da se uključi i svojim doprinosom učini da ostane trajni spomen na ovaj strašni događaj.

 

Naša ideja je sljedeća:

 • Sigurni smo da postoji barem 5 osoba koje su spremne darivati po 5.000 KM
 • Sigurni smo da postoji barem 50 osoba koje su spremne darivati po 1.000 KM
 • Sigurni smo da postoji barem 100 osoba koje su spremne darivati po 500 KM
 • Sigurni smo da postoji barem 200 osoba koje su spremne darivati po 200 KM
 • Sigurni smo da postoji barem 500 osoba koje su spremne darivati po 100 KM
 • Sigurni smo da postoji barem 1000 osoba koje su spremne darivati po 10 KM.

Na ovaj način bi prikupili potrebna sredstva za dovršetak projekta, a uključili bi najširi dio populacije, kako potomaka stradalih na Lugu 1943. godine, tako i svih gore navedenih: žitelja općine Tomislavgrad, Hercegovine odnosno Hrvatske.

Informacije o svakoj donaciji i prikupljenim sredstvima podijelit ćemo s javnošću. Svi podaci će biti redovito osvježavani i objavljeni na stranicama udruge Lug-Poljica: www.lug-poljica.com.

Ne dopusti da i ti ne budeš dio ovoga vrijednoga i nadasve humanog projekta. Neka i tvoj kamenčić bude ugrađen u budući spomen park i muzej na Lugu.

RAČUNI:

Za uplate u KM:

Uni Credit Bank BH – 3382302263153905

Za devizne uplate:

IBAN BA39 3382304863157037 SWIFT UNCRBA22

 

 

Nedjelja, 28 Svibanj 2017 19:11

Misa i blagoslov polja na Vučkovinama

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Unatoč jakom vjetru, koji redovito poprati misu i blagoslov polja na Vučkovinama, bila ona prva ili zadnja po rasporedu, i danas se okupio veliki broj vjernika. Misno slavlje predvodio je župnik fra Slaven Brekalo u sumisništvu s dvojicom svećenika iz Sinja, fra Antom Vučkovićem i fra Dujom Botterijem.

Misa je po prvi puta služena ispred novoizgrađene kapelice koja se nalazi na novome, proširenom dijelu groblja. No, zanimljivost dolaska i dvojice svećenika iz Dalmacije, te predsjednika Udruge „Vučkovića dječja alka“ iz Sinja je obnova stare kapelice na Vučkovinama koju financiraju dvojica luških poduzetnika Ivan Stanić Švabo i Miro Protuđer. U dogovoru s predstavnicima navedene udruge, izrazili su želju uraditi oltar u staroj kapelici kao spomen na svoje pretke Vučkoviće, koji su i pokopani na ovome groblju. Upravo s ciljem da uživo vide kapelicu i uživo vide idejni projekt oltara, iz navedene udruge su angažirali fratra, ali i umjetnika, fra Duju Botterija, inače nećaka poznatog umjetnika Josipa Botterija – Dinija, koji je u duvanjskoj bazilici postavio mozaik pod nazivom „Nebeski Jeruzalem“. Fra Duje je donio maketu budućega oltara, te ju predstavio predstavnicima udruge kao i majstoru koji vodi obnovu kapele. Kapela je još u obnovi, a završetak se očekuje za nekoliko tjedana. Očekuje se da će oltar biti završen do „Luške fešte“ koja se organizira druge nedjelju u kolovozu, kada bi bila i održana svečana sveta misa.

Inače, o groblju Vučkovine napisano je dosta znanstvenih radova, a jedan od najdetaljnijih je i onaj livanjskoga profesora, gospodina Stipe Manđerala, koji je objavljen u splitskom zborniku "Kačić" za 2012-2013. godinu. Tekst možete pročitati klikom na link: Stipo Manđeralo, Vučkovići na duvanjskim Vučkovinama.

 

 

 

Tomislavcity

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U subotu, 15.4.2017. godine u pomoćnim prostorijama crkve na Širokovcu održana je redovna godišnja skupština Udruge „Lug-Poljica“. Skupštini su nazočila 23 člana.

 

Dnevni red je bio sljedeći:

 1. Utvrđivanje kvoruma i pravovaljanosti rada skupštine.
 2. Izvješće o radu Udruge za 2016. godinu
 3. Plan rada za 2017. godinu
 4. Financijski plan za 2017. godinu
 5. Razno

Rasprava o 1. točki

 • Od tajnika Udruge je zatraženo da se revidira članstvo Udruge. Na stranicama lug-poljica.com bit će objavljen popis svih dosadašnjih članova, te da se evidentira plaćanje godišnje članarine za sve godine

Rasprava o 2. točki

 • Predsjednik Udruge prezentirao godišnje izvješće o radu. Jednoglasno usvojeno.

Rasprava o 3. točki

 • Nastavak radova na izgradnji spomen parka i spomen muzeja, te organizacija tradicionalne godišnje „luške fešte“ glavne su zadaće.
 • Naglašena je potreba i za manjim korekcijama glavnog projekta spomen parka. Prema mišljenju većine članova, potrebno je u spomena park uključiti i zidine stare kuće u kojoj su mještani spaljeni.

Rasprava o 4. točki

 • Različita su viđenja članova Udruge glede daljnjeg financiranja Udruge. Kako je većina sredstava utrošena za zemljane radove urađene tijekom 2016. godine, tijekom rasprave došlo se do sljedećih načina mogućeg financiranja:
  • Sudjelovanje svih mještana iz sela Lug, Kuk i Letka čiji su članovo obitelji nastradali na Lugu
  • Posudba (kredit) potreban za nastavak radova i povrat sredstava po osiguranju izvora financiranja.
  • Donatorska priredba u čijoj bi se pripremi organizirala likovna kolonija gdje bi se slike nastale na toj koloniji, uz druge umjetničke predmete, prodavale i time namakla određena sredstva
  • Priprema teksta s kratkim opisom o udruzi, ciljevima i načinu djelovanja s kojim bi se išlo do privatnih poduzetnika i gdje bi se tražila pomoć za sudjelovanje u financiranju projekta.
  • Postavljanje banera na stranicu lug-poljica i na stranicu tomislavcity.com gdje bi se otvorila jednostavna mogućnost uplate sredstva, odnosno gdje bi se mogli pogledati svi donatori našega projekta
  • Sudjelovanje na projektima koji za kulturne svrhe raspisuju R Hrvatska i sve razine vlasti u BiH.

Rasprava o 5. točki

 • Otvorena je rasprava o financiranju i načinu završetka radova na proširenju groblja Vučkovine, te je rečeno da će se o tome detaljno raspraviti u ponedjeljak, 17.4.2017. godine na sastanku koji se organizira u školi u Mokronogama.
 • Raspravljalo se i o otvaranju dviju novih farmi iznad sela, te o teškoćama s kojima se susreću lokalni poljoprivrednici. Izraženo je i negodovanje zbog načina dodjele zemljišta za izgradnju štale osobama koje nemaju veze s podljubuškim selima te potreba da se zaštite interesi lokalnih stočara. S tim u vezi potpisivana je i peticija za zaustavljanje radova na izgradnji velike štale, do dobivanja jamstava o zaštiti lokalnih stočara.

 

Lug, 15.4.2017. godine

 

 

Utorak, 11 Travanj 2017 08:49

Redovna godišnja skupština udruge

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

 

Temeljem odredbe Statuta Udruge “Lug-Poljica” i odluke Upravnog odbora od 8.4.2017. godine, saziva se redovna godišnja skupština udruge.

 

 

Skupština će se održati 15.4.2017. (subota) s početkom u 17 h (iza obreda blagoslova jela) u pomoćnim crkvenim prostorijama na Širokovcu.

 

Pozivaju se svi članovi udruge i oni koji to žele postati kao i svi mještani sela Luga i Kuka da se odazovu pozivu i nazoče skupštini.

 

Sve informacije na tel. +387 63 495 248 - tajnik udruge Mario Stanić ili na tel. +387 63 463 231 - predsjednik udruge Jerko Stanić.

Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 19:47

Hauba o Božiću 2016.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Stara poslovica kaže da je bolje da propane selo nego običaji. Upravo te izreke držali su se ovogodišnji sudionici tradicionalne "haube". Ni ekstremne hladnoće, ni snijeg niti pogibelj bilo kakve vrste nije mogla spriječiti 10-ak najhrabrijih da iziđu u šumu iznad sela i na haubu razastru mesne i sve druge specijalitete. Na žalost, Coca cola nije izdržala, smrzla se. Možete onda zamisliti kako je bilo hrabrim luškim muževima...

Istina, neki su završili u bolnici, drugi samo s upalom grla i sličnim upalama, ali običaj nije propao.

Fotografije je snimio Nogara i evo svima na uvid. (Možda će dogodine biti i veći odziv makar bilo još hladnije).

 

Stranica 1 od 3

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME