Jerko

Jerko

 

"Nitko od nas sebi ne živi, 
nitko sebi ne umire.
Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, 
i ako umiremo, Gospodinu umiremo. 
Živimo li, dakle, ili umiremo - Gospodinovi smo. 
Ta Krist zato umrije i oživje da gospodar bude i mrtvima i živima." (Rim 14, 7-9)

 

U četvrtak 4. siječnja 2018. godine u 48. godini života, u KBC-u Firule, blago u Gospodinu preminuo je Stipe Stanić

Pokop će biti u petak, 5. siječnja 2018. godine, u 14 sati na groblju Vučkovine (Lug). Obitelj i tijelo pokojnika bit će u kapeli na groblju sat prije pokopa.

 

Iskrena sućut obitelji, rodbini i prijateljima pokojnoga Stipe.

 Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!

 

 

U ponedjeljak, 1. siječnja 2018. godine u 85. godini života, blago u Gospodinu, preminula je Mila Križanac – Stipušina.

Pokop će biti u utorak 2. siječnja 2018. godine u 13,00 sati na mjesnom groblju Vučkovine u Lugu. Obitelj i tijelo pokojnice bit će u kapeli na groblju pola sata prije pokopa.

Iskrena sućut obitelji i rodbini pokojne Mile.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine i svjetlost vječna neka joj svijetli!

 

U povodu 74. obljetnice tragičnoga stradanja mještana Luga, Kuka i Letke, danas je na groblju spaljenih na Lugu upriličeno okupljanje mještana koji su se kratkom molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetili ovoga tragičnoga događaja.

Molitvu je predvodio Pere Stanić Peja, jedan od najstarijih mještana Luga, a cvijeće u ime obitelji stradalihMario Stanić.

Ovomu okupljanju nazočili su i predstavnici općinske vlasti na čelu s predsjednikom OV-a Lukom KrstanovićemIvicom Šarcem i Antom Tadićem.

U ime tomislavgradske općine vijenac je položio predsjednik Općinskog vijeća Luka Krstanović.

Podsjećamo, na današnji dan, 16. prosinca 1943. godine na Lugu je mučki ubijeno 83-oje mještana spomenutih sela.

 

Više o ovomu događaju močete pročitatati ovdje.

 

Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

 

U subotu 16. prosinca 2017. godine, u 15:00 sati na spomen groblju na Lugu, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te kratkom molitvom obilježit ćemo 74. godišnjicu stradanja naših dragih pokojnih.

Koristimo priliku da pozovem mještane Luga, Kuka i Letke te sve dobronamjerne ljude naše općine da nam se pridruže.

Kao što je poznato, njemački vojnici su, u znak odmazde zbog ubojstva dvojice svojih vojnika na mjestu današnjega mosta ispod sela Luga i Mokronoga, skupili u jednu pojatu na Lugu mještane sela Lug i Kuk, te dvoje mještana iz sela Letka koji su se zatekli na Lugu, pa zapalili pojatu. Većina od 83-oje stradalih je spaljena, a oni koji su uspjeli iskočiti iz vatre ubijeni su vatrenim oružjem.

Duboke misli za ove naše ljudske patnje javljaju nam se ponajviše o godišnjici stradanja i nekako iščeznu u ostalom dijelu godine. Vrijeme je neumoljivo, živući svjedoci nam, malo po malo, odlaze a s njima i sjećanje na naše spaljene na Lugu, toga tragičnog 16. prosinca 1943. godine. Mi koji se sastajemo već smo druga generacija naših dragih pokojnika, i bojim se da, ako nešto ne poduzmemo, od treće generacije objektivno i ne trebamo očekivati previše.

Generacija naših roditelja uredila je groblje i napravila kapelicu na mjestu stradanja. Razumijemo stanje naših roditelja, tadašnjeg komunističkog sistema, neimaštine, sirotinje i opće pismenosti i mudrosti, znanja ili neznanja da u potpunosti u narodu promaknu svijest i spoznaju o ovoj našoj tragediju i žrtvi koju su naši dragi pokojni iz sela Luga, Kuka i Letke podnijeli.

Strah mještana od komunističkoga progona, u slučaju iznošenja istine o tome kako su sukrivci u ovomu zločinu bili i partizani, kako su oni izazvali bijes Nijemaca i osvetu na nevinima, moglo se mudro iskoristiti, po mome mišljenju, da prava istina iziđe na vidjelo kad-tad. Ali, strah od zabrane da se na mjestu stradanja neće moći govoriti misa i podignuti križ, u to vrijeme bio je i opravdan.

Danas, hvala Bogu, toga straha više nema. Ne možemo i ne smijemo odgađati za daljnja pokoljenja ništa, nego uzeti u svoje ruke i kazati ISTINU svima u lice, a Bog je jedini pravedni sudac. Naše je da oprostimo, ali i da nikada NE ZABORAVIMO.

Moramo dovršiti spomen obilježje onako kako i zaslužuje ovolika prolivena nevina krv. Za nas su naši pokojni SVETI! Takav stav je naša dužnost i obveza prema najvećoj žrtvi duvanjskoga kraja novije povijesti. Mi smo malo mjesto i na prvi pogled sami možda i ne možemo sagraditi muzej i urediti spomen obilježje, ali i možemo i moramo. Kada realno pogledamo kakvih i koliko smo sagradili kuća, svatko ponaosob, onda svi skupa možemo i jednu koja će biti slična onoj u kojoj su naši dragi spaljeni i u kojoj će biti muzej na spomen toga vremena. Ako to ne uradimo, treba stati pred ogledalo i dobro se pogledati jesmo li licemjeri ili …. ne znam što. Iako sami želimo to uraditi, ne isključujemo tako niti jednu instituciju koja nam može a neće pomoći, neka se i oni pogledaju u ogledalo i promisle gdje se sve troše i u koje namjenu javna sredstva.

Ovo je naša „Škabrnja“ simbolično i zbog istog broja stradalih (83). Pogledajmo Škabrnju danas, koliko se oni trude da svatko zna za zločin i da krivci uistinu odgovaraju za počinjeni zločin. A mi? Danas znamo da su počinitelji ovoga zločina na sudu u Nürnbergu oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza ili neprisustva svjedoka. Znamo i da su počinitelji bili vojnici postrojbe 7. SS dobrovoljačke gorske divizije „Princ Eugen” pa čak i imena 64 optužena vojnika imenom i prezimenom. I kada to usporedimo s iskazima svjedoka da su njemački vojnici govorili našim jezikom, vidimo da su bili banatski Nijemci tzv. Folksdojčeri. Onda nam postane i jasno zašto su to činili i bez ikakva suda i ubijali nevine ljude. Osobno mi nikako nije jasno naše distanciranje od toga da pravda ugleda svijetlo dana i da učinimo sve što je u našoj moći, pravno i ljudski, radi naše satisfakcije.

A za naše pokojne treba i crkvena vlast učiniti sve da ih crkva proglasi blaženima ili svetima. A mi, mještani da se bezrezervno uključimo u izgradnju spomen obilježja i održavanje svetih misa, te obilježavanje godišnjica i čuvanja mjesta stradanja da svatko tko dođe ima gdje stati i pomoliti se Bogu, dobiti nekakve informacije što se tu točno dogodilo i najmanje, da bar svaki Duvnjak zna za zločin na Lugu. Valjalo bi i da svatko iz Tomislavgrada i okolice dođe jednom godišnje na mjesto stradanja na Lugu. Jer ovo je stradanje Duvnjaka (mještana općine Tomislavgrad), a ne tamo neko mjesto na kraju svita (ne vrijeđajući ničiju žrtvu).

Jer onaj tko ne zna i ne čuva svoju povijest ona mu se uporno vraća i ponavlja.

 

Ivan Protuđer (Noga)/Tomislavcity

 

Subota, 19 Kolovoz 2017 11:49

Preminuo Marko Stanić - Toljić

 


U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo je Marko Stanić - Toljić.

Pokop će biti u nedjelju, 20.8.2017. godine u 16 sati na groblju Vučkovine na Lugu.

U ime Udruge Lug-Poljica, čiji je pokojni Marko bio član, izražavamo iskrenu sućut obitelji, njegovoj rodbini i prijateljima.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i vječna svjetlost neka mu svijetli.

Subota, 19 Kolovoz 2017 11:27

Mario Stanić novi luški knez

 

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i prijatelji, pa gosti: sinjski Vučkovići, čiji su preci živjeli na Lugu prije današnjih Lužana, kao i Stanići iz Poljica kod Omiša, pretci današnjih luških Stanića, okupili su se na Zidinama, livadi ispod sela Luga.

Povod okupljanja je „luška fešta“, iako ovo današnje okupljanje ima puno širi domet. Povezuje raseljeni i razdijeljeni hrvatski narod, iz dvije države i dva vremena. Vraća sjećanja na povijesne dane, nekad teške i pogibljene, ali nekada i slavne.

No, da se vratimo današnjoj fešti koju već godinama uspješno organizira Udruga Lug-Poljica, koja je, usudili bi se reći, vezivno tkivo svih navedenih. Ni ovogodišnje prilično loše vrijeme za sredinu kolovoza i na trenutke vrlo jaka bura nisu omeli Lužane da sve pripreme i prikladno dočekuju goste. Iako, istini za volju nije sve išlo bez poteškoća. Šator je jednom letio po Zidinama i izgledao kao Kolumbovo jedro.

Draž ovogodišnjem natjecanju dali su Vučkovići koji su stigli u značajnom broju, spremni za sve sportske discipline. Tako su odmah na početku pobijedili luške veterane u nogometu, izgubili u potezanju konopa, ali i pobijedili u luškoj alci. Naime, Ivan i Manuela Vučković s dvije sride i jednim pogotkom u jedan bili su najuspješniji u alci, ako ne najvažnijoj, onda svakako najsmješnijoj disciplini natjecanja.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Crni (Ivan Stanić Kevin), koji je potvrdio da mlade snage dolaze i suvereno dominiraju. Novopečeni mladoženja Pega bio je neprikosnoven u potezanju klipa, a njegova izabranica Ivana pobijedila je u ženskoj disciplini bacanja kamena s ramena. Čestitamo svima!

Uslijedio je najznačajniji i najbitniji događaj fešte: izbor kneza. Stari knez, Ivan Protuđer Noga u veselju je proslavljao posljednje sate svoje vladavine i pozvao četiri loze Stanića da izaberu četiri mala kneza, te sve ostale da izaberu petog malog kneza. I počelo je glasovanje. U prvom krugu svi mali knezovi imali su po jedan kamen na svojim koparanima, u drugom krugu Mario je skupio dva kamena, a Iko jedan. I onda u trećem krugu, nakon što je Iko spustio kamen na Mariov koparan čuo se glasan uzvik: „Imamo kneza“. Mario Stanić, Bikićev postao je novi luški knez! Očekivao se govor u trajanju od, kako je uobičajeno, 27 minuta, ali je novi knez odustao jer se bojao da bi zašli duboko u noć, čime bi se otežao nastavak programa. Svi su prihvatili odustajanje od govora, te se pristupilo darivanju kneza. Kako je već uobičajeno kneza se dariva u stap, a on mećajom mete darove kako bi sve moglo stati. Ne treba niti napominjati da su Lužani bili vrlo galantni pri darivanju, pa je prikupljeno dovoljno novca da se plate svi troškovi fešte, a ostatak će biti usmjeren za izgradnju muzeja i spomen parka kod groblja spaljenih.

Nakon darivanja i prvog sumraka uslijedio je vatromet te neobvezne i slobodnije discipline uz uživanje uz pjesmu i smijeh do kasnih noćnih sati. Lužani su i ovom feštom pokazali visok stupanj zajedništva i odlučnosti da sačuvaju i dalje održavaju „lušku fešt“ uz poruku da će sljedeće godine biti još bolja i mnogobrojnija. Čestitamo!

 

Tomislavcity

 

 

 

 

Subota, 12 Kolovoz 2017 13:17

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

 

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017. godine na Zidinama - livadi ispod sela, organizira tradicionalnu "Lušku feštu". Pozivaju sve Lužane, luške zetove i sve prijatelje Luga i Lužana da nazoče ovoj, po mnogo čemu, posebnoj fešti.

I ove godine na rasporedu su tradicionalne narodne igre, ali i neke nove, ovovremene. Posebna atrakcija "Luške fešte" je biranje kneza. Dosadašnji knez Ivan Protuđer Noga s nestrpljenjem očekuje kome će predati kneževsku odoru i vlast za sljedeću godinu. Da podsjetimo, tijekom dana predstavnici četiri loze Stanića:Antića, Brkića, Mijića, Šoljaka i svih ostalih, kao petih izaberu svoje predstavnike - male kneževe koji se na vrhuncu fešte okupe u krug, polože svoje koparane i počinju s glasovanjem. Mali knez koji prvi skupi tri glasa trojice drugih malih kneževa, odnosno tri kamena na svome koparanu, postaje novi luški knez. Nakon što voditelj glasno uzvikne: "Imamo kneza!", slijedi govor novoga kneza (kako je bilo, kako je sada i kako će biti), u trajanju od 27 minuta, a potom i darivanje kneza. Dariva se u stap, a knez mora koristiti mećaju kako bi svi darovi stali u stap. Naravno, iz prikupljenih sredstava knez plati sve troškove fešte i zdrav uđe u svoju godinu vladavine, a višak novca pripada Udruzi Lug-Poljica koja sredstva usmjerava za izgradnju muzeja i spomen parka pored groblja spaljenih na Lugu.

Aktivnosti i program počinju nakon nedjeljne svete mise, a organizatori i oni koji rade na pripremama fešte su na svojim pozicijama već od ranih jutarnjih sati.

Ove godine očekuje se nazočnost i 20-ak Vučkovića iz Sinja, potomaka plemena Vučkovića koji su na Lugu živjeli prije dolaska Stanića i ostalih koji danas naseljavaju Lug. Lužani se iskreno nadaju da će fešti nazočiti iStanići iz omiških Poljica, odakle potječu današnji stanovnici Luga, Stanići.

Treba doći, vidjeti i uživati.

 

Udruga Lug-Poljica/Tomislavcity

 

Subota, 24 Lipanj 2017 22:52

Sveta misa na groblju spaljenih

 

Kako je već uobičajeno, na prvu nedjelju poslije Ivandana služi se sveta misa na groblju spaljenih na Lugu. Na ovom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci osamdeset troje stradalih mještana Luga, Kuka i Letke, koje su pripadnici njemačke SS divizije "Princ Eugen" spalili ili pobili na Lugu, 16.12.1943. godine.

Prije početka svete mise članovi Udruge Lug-Poljica položit će vijenac, a djeca i drugi mještani simbolički će unijeti u groblje 83 upaljene svijeće pri čemu se čitaju imena stradalih.

Ovo je ujedno i poziv svim žiteljima podljubuških sela, kao i svim Duvnjacima koji su u mogućnosti da nazoče na ovoj misi i mole za spas duša spaljenih i ubijenih mještana.

 

Udruga Lug-Poljica

Četvrtak, 22 Lipanj 2017 07:06

Čišćenje groblja danas u 16:30 sati

 

Pozivaju se svi mještani sela Luga, posebno članovi Udruge Lug-Poljica da dođu danas (četvrtak) u 16:30 sati na groblje u selu kako bi ga očistili i pripremili za nedjeljnu svetu misu za naše spaljene. Oni koji su do sada sudjelovali u čišćenju znaju što od alata trebaju ponijeti. Pa neka ne gube naviku... 

 

Slika je s čišćenja groblja uoči prošlogodišnje godišnjice stradanja, podsjetnik onima koji su bili nazočni...

Četvrtak, 22 Lipanj 2017 06:51

IZGRADIMO ZAJEDNO SPOMEN PARK I MUZEJ NA LUGU

 

U selu Lugu, Općina Tomislavgrad, 16. prosinca 1943. godine, spaljeno je ili ubijeno osamdeset troje muškaraca, žena i djece iz sela Lug, Kuk i Letka. Svi su bili civili, Hrvati. Nitko od stradalih nije bio pripadnik niti jedne vojske, niti se u to vrijeme znalo za bilo kakvu političku opciju. Pojednostavljeno, selo se u jednom trenutku našlo između dviju zaraćenih strana i odmazdom njemačke postrojbe „Princ Eugen“ većina seljana je skupljena u jednu seosku kuću (pojatu) i spaljena ili pobijena pri pokušaju bijega iz vatre. Selo je također spaljeno.

Na mjestu stradanja seljana napravljeno je groblje gdje su pokopani posmrtni ostaci ubijenih. Groblje je tijekom proteklog vremena tri puta renovirano i popravljano. Sve radove financirali su preživjeli mještani (Na slici je sadašnji izgled groblja).

 

 

Mi, potomci nastradalih i preživjelih, odlučili smo na primjeren način obilježiti mjesto stradanja naših sumještana, čime se želimo odužiti za njihovu žrtvu i od zaborava oteti ovaj strašni događaj.

Na mjestu spomen groblja, izgradit ćemo spomen muzej i urediti okoliš. U prvoj fazi smo prikupili povijesnu građu (dokumente, fotografije, svjedočenja) i uradili idejni projekt muzeja i okoliša. Nakon toga smo projekt prezentirati mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja potrebitih sredstava za izgradnju muzeja. Muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate) u kojoj su spaljeni naši mještani.

 

 

Planirani izgled muzeja i spomen parka.

Tijekom 2013. godine urađen je izvedbeni projekt spomen muzeja i okoliša oko muzeja i groblja. Za izradu projekta je, nakon provedenog pozivnog natječaja, odabrana projektantska tvrtka V-Projekt d.o.o. iz Tomislavgrada. Projekt je prihvaćen i potvrđen od Upravnog odbora Udruge i krenulo se prikupljanje potrebitih sredstava za realizaciju.

Početkom srpnja 2016. godine planiran je početak zemljanih radova i iskopa temelja za muzej. Zemljani radovi završeni su u studenom 2016. godine.

 

 

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 KM. Dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na „luškoj fešti“.

Mještani sela Luga, Kuka i Letke iz kojih su svi stradali i dalje misle ponijeti najveći teret izgradnje spomen parka i muzeja. Ali, kako bi ovaj projekt dobio značaj koji zaslužuje, držimo da je obilježavanje ovoga tragičnog događaja bitno za cijeli duvanjski kraj, hrvatski narod u Hercegovini, ali i šire u Hrvatskoj, u cijeli projekt želimo uključiti vrlo širok krug ljudi. Zbog toga smo odlučili ostaviti mogućnost svakome čovjeku, žitelju općine Tomislavgrad, Hercegovine ili Hrvatske da se uključi i svojim doprinosom učini da ostane trajni spomen na ovaj strašni događaj.

 

Naša ideja je sljedeća:

  • Sigurni smo da postoji barem 5 osoba koje su spremne darivati po 5.000 KM
  • Sigurni smo da postoji barem 50 osoba koje su spremne darivati po 1.000 KM
  • Sigurni smo da postoji barem 100 osoba koje su spremne darivati po 500 KM
  • Sigurni smo da postoji barem 200 osoba koje su spremne darivati po 200 KM
  • Sigurni smo da postoji barem 500 osoba koje su spremne darivati po 100 KM
  • Sigurni smo da postoji barem 1000 osoba koje su spremne darivati po 10 KM.

Na ovaj način bi prikupili potrebna sredstva za dovršetak projekta, a uključili bi najširi dio populacije, kako potomaka stradalih na Lugu 1943. godine, tako i svih gore navedenih: žitelja općine Tomislavgrad, Hercegovine odnosno Hrvatske.

Informacije o svakoj donaciji i prikupljenim sredstvima podijelit ćemo s javnošću. Svi podaci će biti redovito osvježavani i objavljeni na stranicama udruge Lug-Poljica: www.lug-poljica.com.

Ne dopusti da i ti ne budeš dio ovoga vrijednoga i nadasve humanog projekta. Neka i tvoj kamenčić bude ugrađen u budući spomen park i muzej na Lugu.

RAČUNI:

Za uplate u KM:

Uni Credit Bank BH – 3382302263153905

Za devizne uplate:

IBAN BA39 3382304863157037 SWIFT UNCRBA22

 

 

Stranica 1 od 4

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME