Nedjelja, 26 Lipanj 2016 16:29

Služena sveta misa na Lugu, mjestu velikoga stradanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Pred mnoštvom vjernika iz podljubuških sela, ali i mnogih vjernika iz cijeloga duvanjskog kraja, danas je na Lugu služena sveta misa na groblju spaljenih. Na ovom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci osamdeset troje stradalih mještana Luga, Kuka i Letke, koje su pripadnici njemačke SS divizije "Princ Eugen" spalili ili pobili na Lugu, 16.12.1943. godine.

Misno slavlje predvodio je fra Anthony Burnside u sumisništvu sa župnikom fra Velimirom Bagavcem i đakonom fra Ivanom Penavićem, kojega će u srijedu u mostarskoj katedrali, na svetkovinu svetog Petra i Pavla, mjesni biskup mons. Ratko Perić zarediti za svećenika.

U svojoj propovijedi fra Anthony je, na ovom mjestu velikog stradanja, govorio o opraštanju i čovjekovom oslobađanju. Između ostaloga je rekao: "Prisiljavaju nas da se stalno bavimo negativnim događajima iz prošlosti. Time slabimo svoju volju za praštanjem i opiranjem zlomu. Kada nam druge učini zlo, mi nastojimo vratiti istom ili gorom mjerom, umjesto da tražimo razlog za opraštanje kako ne bi smo bili isti ili gori od onih koji čine zlo. Upravo je to ono oko za oko zub za zub, protiv čega se Isus borio cijelim svojim srcem. Opravdavanjem osvetničkog djelovanja ne pobjeđuje se zlo, nego se samo daje opravdanje onome tko čini zlo.“

Prije početka svete mise članovi Udruge Lug-Poljica položili su vijenac, a djeca i drugi mještani simbolički su unijeli u groblje 83 upaljene svijeće pri čemu su čitana imena stradalih.

Tomislavcity

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME