Utorak, 09 Kolovoz 2016 22:05

U nedjelju fešta na Lugu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 14.8.2016. godine na Zidinama - livadi ispod sela, organizira tradicionalnu "Lušku feštu". Pozivaju sve Lužane, luške zetove i sve one koji se osjećaju Lužanima da nazoče na ovoj, po mnogo čemu, posebnoj fešti.

I ove godine na rasporedu su tradicionalne narodne igre, ali i neke nove, ovovremene. Posebna atrakcija "Luške fešte" je biranje kneza. Dosadašnji knez Jure Stanić - Puran s nestrpljenjem očekuje kome će predati kneževsku odoru i vlast za sljedeću godinu. Da podsjetimo, tijekom dana predstavnici pet loza: Antića, Brkića, Mijića, Šoljaka i ostalih izaberu svoje predstavnike - male kneževe koji se na vrhuncu fešte okupe u krug, polože svoje koparane i počinju s glasovanjem. Mali knez koji prvi skupi tri kamena - glasove trojice drugih malih kneževa, postaje novi luški knez. Nakon što voditelj glasno uzvikne: "Imamo kneza!", slijedi govor novoga kneza (kako je bilo, kako je sada i kako će biti), u trajanju od 27 minuta, a potom i darivanje kneza. Dariva se u stap, a knez mora koristiti mećaju kako bi svi darovi stali u stap. Naravno, iz prikupljenih sredstava knez plati sve troškove fešte i zdrav uđe u svoju godinu vladavine.

Aktivnosti i program počinju nakon nedjeljne svete mise, a organizatori i oni koji rade na pripremama fešte su na svojim pozicijama već od ranih jutarnjih sati.

Treba doći, vidjeti i uživati.

 

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME