Nedjelja, 21 Kolovoz 2016 22:11

Ivan Protuđer Noga novi luški knez!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Ovogodišnji izbor bio je najzanimljiviji do sada. Tek u trećem krugu biranja Lužani su dobili novoga kneza - Ivana Protuđera Nogu.

Kako smo već pisali, po uzoru na biranje kneza u Poljičkoj republici, Udruga Lug-Poljica koja je organizator luške fešte, a čiji Stanići vuku podrijetlo iz Poljica, osmislila je i u okviru godišnje fešte uvrstila i izbor kneza.

Da podsjetimo, tijekom dana predstavnici pet loza: Antića, Brkića, Mijića, Šoljaka i ostalih izaberu svoje predstavnike - male kneževe koji se na vrhuncu fešte okupe u krug, polože svoje koparane i počinju s glasovanjem. Mali knez koji prvi skupi tri kamena - glasove trojice drugih malih kneževa, postaje novi luški knez. Nakon što voditelj glasno uzvikne: "Imamo kneza!", slijedi govor novoga kneza (kako je bilo, kako je sada i kako će biti), u trajanju od 27 minuta, a potom i darivanje kneza.

Knez je nakon pozdrava okupljenih pučana, rekao da se boji da nije vješt govornik i da neće imati što govoriti 27 minuta, ali kada je počeo govoriti, … pučani su ga morali glasnim povicima odobravanja prekidati i napominjati da će se smrknuti, kako bi okončao svoj govor. Knez je svoj govor okončao riječima: "Želim da vam svima bude bolje nego ove godine, a meni neka bude vako kako je sada, di ćeš bolje!" Ove godine dogodila se i mala promjena pri darivanju kneza. Gabro je prodao i stap i mećaju, ali o tome nije obavijestio organizatore, pa se kneza darivalo u zobnicu. Luški puk je svejedno bio vrlo dobro raspoložen i obilno je darivao kneza, pa će biti dovoljno sredstava da se plate svi troškovi fešte (a i ostat će kao i svake godine do sada).

Naravno, ni ove godine nisu izostala natjecanja u različitim sportskim i tradicionalnim disciplinama: nogometna utakmica (oženjeni-neoženjeni), bacanju kamena s ramena, potezanju klipa, skoku u dalj, potezanju konopa, alci, doji... Interesantno je da su u sportskim disciplinama primat imali luški zetovi i nevjeste što je znak da su luške cure i momci znali dobro izabrati pri udaji i ženidbi.

Zanimljivo je i da su luške žene ove godine pokazale čvrst karakter i izborile se za nastup u svim disciplinama u kojima su nastupali muškarci, odnosno, koje su ranije bile rezervirane samo za muškarce. Čestitamo im na tome i želimo da u tome ustraju i u buduće.

Nakon sumraka, Iko i Toma su pripremili i mali vatromet, što je bilo lijepo iznenađenje za sve nazočne.

Na Lušku feštu jednostavno treba doći, vidjeti i doživjeti svu radost zajedničkog druženja i uživanja.

 

Tomislavcity

Foto: Marko Stanić/Tomislavcity

Najnovije vijesti

Sij 05, 2018

Posljednji ispraćaj Stipe Stanića danas…

"Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne…
Sij 02, 2018

Posljednji ispraćaj Mile Križanac bit…

U ponedjeljak, 1. siječnja 2018. godine u 85.…
Pro 20, 2017

Na Lugu obilježena 74. obljetnica…

U povodu 74. obljetnice tragičnoga stradanja…
Pro 20, 2017

U subotu, 16. prosinca, 74. godišnjica…

U subotu 16. prosinca 2017. godine, u 15:00 sati…
Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME