Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 20:30

Počeli iskopi za uređenje dvorišta i spomen doma oko groblja spaljenih na Lugu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Danas su započeti zemljani radovi oko groblja spaljenih na Lugu. Upravni odbor Udruge Lug-Poljica je u proteklih dva mjeseca pripremio i sproveo natječajni pozivni postupak u kome je za izvođača radova izabran najpovoljniji ponuditelj, poduzeće Kalac d.o.o. iz Tomislavgrada. Možda je čitateljima interesantno spomenuti da se na pozivni natječaj prijavilo 6 duvanjskih poduzeća/poduzetnika koji su dali ponude za zemljane radove. Nakon prvog natječaja niti jedna ponuda nije bila u financijski prihvatljivom iznosu, pa je postupak ponovljen i u drugom natječajnom postupku izabrano je poduzeće Kalac d.o.o. koje će za 14.500 KM iskopati, ili bolje reći, ištemati oko 1.000 m3 materijala. Predviđeni zemljani radovi trebali bi biti gotovi za 20-ak radno mogućih dana, s obzirom na kasni početak radova i poznatu duvanjsku klimu.

Udruga Lug-Poljica prikupila je sve potrebne dozvole za početak radova i dobila obećanje od općinske i viših razina vlasti da će financijski pomoći u ovome projektu. Inače, vrijednost cijeloga projekta (spomen-doma i spomen parka) je oko 240.000 KM. Od toga je, prema projektu, spomen dom oko 110.000 KM (80.000 KM – grubi radovi i 30.000 KM – fini radovi), a dvorište oko 128.000 KM. Inicijalna sredstva s kojima udruga raspolaže prikupljena su kroz donacije mještana kroz ranije godine na poznatoj „Luškoj fešti“, te kroz vanjske donacije i sredstva odobrena na različitim natječajima na koja je udruga kandidirala ovaj projekt.

Ovo je mjesto u kojem je počinjen najveći pojedinačni zločin u II. svjetskom ratu u općini Tomislavgrad, i mjesto posebnog pijeteta, pa iz udruge drže da je izgradnja spomen doma i uređenje dvorišta dug generacije potomaka da se otme zaboravu strašna tragedija i pogibija 83-je mještana sela Luga, Kuka i Letke, 16.12.1943. godine. Ne sumnjamo kako će svoj doprinos dati svi mještani dva navedena sela kao i mještani bližih podljubuških sela, ali isto tako očekujemo da će se u izgradnju ovoga spomen doma i spomen parka uključiti svi Duvnjaci razasuti diljem svijeta. Sva prikupljena sredstva, svi donatori i svatko onaj tko na bilo koji način pomogne bit će javno objavljeni na stranicama udruge, a isto tako ćemo transparentno prikazati svaku utrošenu marku. Svaka marka je dobrodošla i predstavljat će jedan mali kamenčić u jednom velikom mozaiku koji će, nadamo se, biti na ponos cijeloga duvanjskog kraja.

Za sve one koji žele podržati ovaj projekt već na samom njegovom početku, donosimo broj žiro računa, odnosno broj deviznog računa na koji se mogu uplatiti donacije.

Žiro račun Udruge na koje je moguće uplatiti donacije:

Uni Credit Bank BH – 3382302263153905 – računa za uplatu u KM

Račun za uplatu iz inozemstva:

IBAN: BA39 3382304863157037

SWIFT: UNCRBA22

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga Lug-Poljica

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME