Nedjelja, 01 Svibanj 2016 19:34

Vučkovići u posjetu Vučkovinama

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Jučer, u nedjelju 27. rujna, sinjski Vučkovići posjetili su groblje Vučkovine iznad duvanjskoga sela Luga.

Već tradicionalno, u nedjelju, krajem rujna, Vučkovići iz Brnaza iz sinjske općine, posjete Ramu i pri povratku i groblje Vučkovine, polože vijenac ili cvijeće, zapale svijeće i pomole se na grobovima svojih prapredaka. Poznato je da su Vučkovine najstarije duvanjsko groblje i da su najstariji grobovi upravo predaka Vučkovića. O groblju Vučkovine napisano je dosta znastvenih radova, a jedan od najdetaljnijih je i onaj livanjskoga profesora, gospodina Stipe Manđerala, koji je objavljen u splitskom zborniku "Kačić" za 2012-2013. godinu. Tekst možete pročitati klikom na link: Stipo Manđeralo, Vučkovići na duvanjskim Vučkovinama.

Svoje prijatelje Vučkoviće dočekali su i s njima nakratko porazgovarali i mještani Luga, okupljeni oko Udruge Lug-Poljica. Vučkovići su u ovogodišnjem knezu Juri Staniću - Puranu, poklonili i poseban dar, znak Dječje alke Vučkovića, najpoznatije dječje alke koja je po atraktivnosti i organizaciji vrlo slična onoj pravoj sinjskoj alci.

Udruga Lug-Poljica nastoji održati dobre veze sa Vučkovićima koji su nekada, prije dolaska sadašnjih stanovnika, živjeli na širem prostoru sela Luga, kao i sa Stanićima u Poljicama, odakle potiču najbrojniji današnji stanovnici Luga.

Sve u svemu, jedno ugodno poslijepodnevno druženje, vrijedno spomena.

tomislavcity

Više u ovoj kategoriji: Redovna godišnja skupština udruge »

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME