Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 15:30

Obljetnica stradanja civila na Lugu – da se ne zaboravi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Sedamdeset druga je obljetnica stradanja civilnoga stanovništva u duvanjskome selu Lugu. Na današnji dan 16. prosinca 1943. godine pripadnici njemačke motorizirane brigade "Princ Eugen" spalili su ili ubili 83 mještana Luga, Kuka i Letke.

Većina ovih civilnih žrtava, muškaraca, žena i djece zatvorena je u jednu seosku pojatu i nakon toga zapaljena. Oni koji su se pokušavali spasiti iz ognja ubijeni su iz vatrenoga oružja. Njihove kuće i gotovo cijela sela također su nestala u plamenu. Zločinci nisu prezali ni od ubojstva četveromjesečnoga djeteta kao ni sedamdesetdvogodišnjega starca.

Prema svjedočenju preživjelih, zločin je počinjen u znak odmazde nacističke vojske zbog ubojstva dvojice njihovih vojnika koji su čuvali most. Ubojstvo nacističkih vojnika počinili su pripadnici partizanskoga odreda smješteni na području Ravnoga i Vukovska, koji su također terorizirali mještane navedenih sela otimajući im hranu i odjeću pod prijetnjom smrću.

U povodu obljetnice stradanja, mještani ponovno naglašavaju kako se žrtva nevinih ne smije zaboraviti, tim više, što za zločin nitko nije odgovarao.

Članovi Udruge Lug-Poljica i mještani su na groblju na Lugu zapalili svijeće i položili cvijeće, te se zajednički pomolili za sve stradale.

Iz Udruge Lug-Poljica izražavaju žaljenje što duvanjski fratri ne prihvaćaju njihovu molbu za održavanje svete mise na dan stradanja 16. prosinca. Prema riječima predstavnika Udruge, fratri obrazlažu da je nedjeljna misa prije ili poslije godišnjice namijenjena za sve spaljene. Unatoč tomu, nadaju se da će Božja providnost djelovati i na fratre koji odlučuju o ovome i dovesti i do uslišenja molbe mještana za misom na samu godišnjicu stradanja.

Također, mještani s tugom konstatiraju da se na ovim obljetnicama ne pojavljuje nitko od službenih predstavnika vlasti. Sjećaju se i prijeratnih vremena, kada bi tadašnji predstavnici nenarodne vlasti u barem jednoj prigodi godišnje položili vijenac ispred ploče s imenima ubijenim. Pa, neka ovo bude i poziv za promjenu prakse pri sljedećoj godišnjici.

tomislavcity

 

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME