Četvrtak, 05 Svibanj 2016 08:28

Nove klupe u crkvi na Širokovcu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Sredinom prošlog tjedna u crkvi Gospe Kraljice Hrvata na Širokovcu postavljene su nove klupe posebno naručene i izrađene za potrebe vjernika ove crkve.

Plod je to inicijative župnika fra Velimira Bagavca i odziva vjernika sela Mokronoga, Luga, Kuka i Sarajlija koji su svojim doprinosima prikupili sredstva za izradu novih klupa.

Podsjetimo, crkva je je izgrađena na vrlo zanimljivoj lokaciji, po kojoj se i redovito naziva „crkva na Širokovcu“. Radovi su započeli 1990. prema nacrtu slovenskog arhitekta Franca Kvaternika. Crkva je izgrađena i pokrivena tijekom 1990. i 1991. Rat je prekinuo daljnju izgradnju. U takvom stanju, bez vrata i prozora, crkva je ostala kroz nekoliko sljedećih godina. Kroz to vrijeme misa se slavila u podrumskim prostorijama. Godine 1995. nastavljeni su radovi te je na crkvu postavljen bakreni krov. U crkvi su postavljene rabljene klupe iz župne crkve pa se mise u crkvi slave od 1995. Kroz 1996. crkva je izvana ožbukana, a u sljedećim se godinama nastavilo s uređenjem: postavljene su žaluzine za zvoniku, priključena električna struja i ozvučena crkva. Također, nastavilo se i s unutarnjim uređenjem. Crkva je svečano blagoslovljena u jubilarnoj 2000. godini te posvećena Gospi Kraljici Hrvata, „da crkva Gospe Kraljice Hrvata, s obronaka Ljubuše, s uzvisine Širokovca, zakriljuje čitavo duvanjsko polje, a gospa Kraljica da svojim zagovorom i blagoslovom prati, čuva i štiti ovaj kraj i čitavi nam hrvatski dom i narod."

U novije vrijeme, pod vodstvom fra Velimira Bagavca, na crkvi i dvoranama izmijenjeni su svi otvori, uređeno je stubište ispred crkve, u potpunosti je obnovljena vanjska fasada i, evo na kraju, zamijenjene su i stare klupe.

Čestitamo vjernicima, fra Velimiru i ostalim fratrima koji skrbe o tome da crkva na Širokovcu bude na ponos mještanima navedenih sela, ali i na ponos cijeloga duvanjskoga kraja!

Mario Stanić

Najnovije vijesti

Kol 19, 2017

Preminuo Marko Stanić - Toljić

U 55. godini života, blago u Gospodinu, preminuo…
Kol 19, 2017

Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i…
Kol 12, 2017

Luška fešta u nedjelju, 13.8.2017.

Udruga Lug - Poljica u nedjelju 13.8.2017.…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME