Nedjelja, 01 Svibanj 2016 15:51

2015: Jure Stanić – Puran novi luški knez

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Ovogodišnji knez je Jure Stanić – Puran.

Kako je već uobičajeno, pet malih knezova, izabranih iz četiri loze Stanića (Tomislav Stanić iz loze Šoljaka, Ića Stanić iz loze Brkića, Jure Stanić iz loze Mijića i Nikola Stanić iz loze Antića) te peti (Zdravko Protuđer) koji predstavlja sva ostala prezimena na Lugu, okupe se u krug, polože koparane ispred sebe, i na svaki koparan po jedan kamen, koji ima značenje jednoga glasa. Prisutno mnoštvo ih okruži i pozorno prati tijek glasovanja.

U prvome krugu niti jedan mali knez ne prikupi tri kamena, te se pristupi drugome krugu u kojem sve glasove prikupi Jure Stanić – Puran, uz odobravanje mnoštva i uzvike: „Imamo kneza!“ Naravno, pristupilo se i čestitanju, a nakon toga i darivanju kneza. Kako je knez u pitanju, tradicionalno prva glava i vrhovni tumač ovozemaljskih zakona, svi mještani su bili darežljivi i prikupili dovoljno novca da se pokriju troškovi ovogodišnjeg druženja i izbora, ali i da ostane kako bi se pomoglo najpotrebitijima. Vrlo lijep običaj, dostojan i puno većih i organiziranijih sredina. Čestitke na tome svim mještanima, ali i njihovim gostima, koji pripomogoše svojim prilozima!

Da izbor kneza ne proteče tek tako, okupi se mnoštvo za zajedničku fotografiju. Uspomena knezu, ali i svima prisutnima. Kako je već ranije najavljeno, Lužani su zbog nedavnoga nesretnog događaja i pogibije drage sumještanke, ovogodišnje okupljanje nazvali druženjem, proveli ga u tišini, bez glazbe i pjesme, te bez bučnih tradicionalnih športskih disciplina. Nadaju se da će im dogodine Božjom milošću biti podareno dobro zdravlje, pa da će biti i veselja!

tomislavcity

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME