Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 20:46

Gudina jednako, a pivanih majstora sve manje...

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Toplo vrijeme tijekom listopada i u prvoj polovici studenog ostavilo je gudine na životu. No, zahlađenje i bura u zadnjih tjedan dana učinili su svoje. Gudinima je odzvonilo. Kao i prethodnih godina na Lugu su dva glavna meštra za klanje gudina: Jure Križanac i Ilija Križanac - Šarac.

Poštovani čitatelju ovaj tekst Ti je vjerojatno poznat jer se ova situacija ponavlja iz godine u godinu. No, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Šarac je ove godine visoko podigao ljestvicu. Zaključio je da njegov dnevni angažman i kvaliteta rada zaslužuju dnevnicu od 100 KM po danu. To je dovelo u probleme meštra Juru Križanca. Imao je on mogućnost potražiti drugoga majstora u selu (iako izbor nije prevelik, ali ipak postoji) ili platiti Šarca i zadržati ustaljeni poredak stvari. Odlučio se na pregovore i sa Šarcem dogovorio poštenu cijenu od 40 E'ra po danu. Zadovoljan Šarac, a zadovoljan i Jure. Ipak je to pivani majstor!

Ne treba zanemariti niti zadovoljstvo mještana koji navedene meštre prate od kuće do kuće i uživaju u njihovoj spretnosti ali i u njihovoj rječitosti i sklonosti sitnim podvalama i smicalicama. Ima i priča koje neki od majstora ne vole čuti, kao ona kada su prije mnogo godina Mudroga pitali je li zadovoljan rađom, a on im odgovorio da je, ali da mu oni više neće raditi...

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Najnovije vijesti

Srp 11, 2019

Groblje Vučkovine okupilo mještane sela…

Ljudi su stalno u žurbi. Posao prvi, drugi,…
Srp 11, 2019

Lug: Na groblju spaljenih služena sveta…

I ove nedjelje, prve iza blagdana sv. Ivana…
Svi 06, 2019

Blagoslov polja i misa na Vučkovinama

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi za nedjelju,…
Tra 29, 2019

Ivan Ića Stanić novi predsjednik Udruge…

U subotu 20. travnja 2019. godine, na Veliku ili…
Tra 20, 2019

Obavijest o održavanju Skupštine Udruge…

Udruga za promicanje i zaštitu kulturnih i…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME