Srijeda, 02 Siječanj 2019 22:51

Hauba 2018-2019

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Postoji izreka da je bolje da propadne selo nego običaj. A da su selo i običaji povezani pokazuje i ovogodišnje druženje Lužana, domicilnih i onih koji za blagdane dođu domu svome.

Naime, kako je već uobičajeno između Božića i Tri kralja nađe se jedan dan kada se luški muževi otrgnu kontroli, zavire u svoje kuvače, proberu dobar ili bolji komad mesa ili iz kakve ostave ponesu posebnog sira, natoče dobroga vina a ponesu i pive, pa se upute po hladnom i ako je moguće vedrom vremenu na kakvu uzvisinu iznad sela kako bi prokomentirali kvalitetu osušenoga mesa, ali se i osvrnuli na situaciju u selu, općini i šire. Da bi druženje imalo i formalnu težinu dobilo je svoj naziv - hauba!

Naravno, smradoluka i provokacija  ima k'o u priči ali psovke nisu dopuštene posebno zbog vremena u kojem se organizira susret. Zanimljivo je da je pored svih osušenih delicija obvezan i goveđi gulaš koji se otvara s pogrešne strane, ugrije na vatri i u slast pojede. Neki će reći podsjetnik na slavne čobanske dane.

Valjalo bi napomenuti i da je manja grupa održala probnu haubu prije par dana. Ne znamo je li proba uspjela ali je primjetno da neki mogu dvaput, a neki ni jednom. Samo nek se zna.

Poštovani čitatelju u priloženoj galeriji vrlo lako ćeš zamijetiti tko kolo vodi, ali i zaključiti da je ipak bolje da selo propadne nego običaj.

Najnovije vijesti

Srp 11, 2019

Groblje Vučkovine okupilo mještane sela…

Ljudi su stalno u žurbi. Posao prvi, drugi,…
Srp 11, 2019

Lug: Na groblju spaljenih služena sveta…

I ove nedjelje, prve iza blagdana sv. Ivana…
Svi 06, 2019

Blagoslov polja i misa na Vučkovinama

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi za nedjelju,…
Tra 29, 2019

Ivan Ića Stanić novi predsjednik Udruge…

U subotu 20. travnja 2019. godine, na Veliku ili…
Tra 20, 2019

Obavijest o održavanju Skupštine Udruge…

Udruga za promicanje i zaštitu kulturnih i…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME